terug

racenieuws

26 december 2013: we zijn er uit: geen Amstel Gold Race in 2014 maar een Belgische klassieker. De vraag rijst welke dan? Het blijkt lastig te zijn de agenda's op elkaar af te stemmen, maar de meeste kans van slagen heeft de "Ronde van Vlaanderen" op 5 april. Wat vroeg in het seizoen misschien, maar ach dan beginnen we toch wat eerder met trainen nietwaar??

2 juni 2013: Zondag 02 juni was de Erik Dekker Classic te Hoogeveen. Bart en Gosse waren van de partij, Jan had een weekje eerder al een uitje gehad in Limburg (Limburg’s mooiste op de MTB) en Simon was druk in de voorbereiding met zijn jaarlijkse beslommering van zijn ‘werk’, schoolkamp in Roderesch en Ameland. Alle ging te varen, rustdagje dus.
We hadden ons al weken terug ingeschreven en hadden vernomen dat de jongens van ‘Grinta Cyclesport Drachten-Beetsterzwaag’deze tocht ook zouden fietsen. We zijn zo brutaal geweest hen te vragen of we hun konden ondersteunen tijdens deze tocht. Geen probleem. Zo gezegd zo gedaan, afgesproken rond de klok van half 7 in Beetsterzwaag, om van start te gaan in Hoogeveen om 8uur.
Na een bakje koffie en het monteren van ieders persoonlijk nummerbordje met sensor voor de tijdwaarneming vertrokken we inderdaad net na 8 uur. Erik Dekker en zijn vrouwtje verzorgden de start van het evenement. De keuze was 65km, 110km of 165km. Wij hadden ons ingeschreven voor de 165km.
Het was even wennen voor de jongens van de fc, immers normaal rijden we hooguit met 5 man een route, deze keer waren het er een man of 18. De jongens van Grinta hadden het allemaal netjes voor elkaar en was het heerlijk fietsen.

Onderweg was er regelmatig een post waar we zowel een krentebolletje als een Isostar-drankje konden nuttigen. Het was een prachtige route, vanuit Hoogeveen richting Ruinen, Dwingeloo, Westerbork, Schoonoord, Sleen, Emmen, Oosterhesselen, Pessen en weer Hoogeveen. Ook zat er in het parkoers nog hier en daar een stuk over kasseien (4 keer). Verscheidene mannen reden hier lek. Ook Bart had de pech. Overigens over de kasseien was zeker een leuke ervaring. Al met al waren we rond de klok van 2-en weer terug in Hoogeveen en konden terug kijken op een geslaagde dag.

 

5 mei 2013: vandaag met FC-KONT de elfmerentocht (maar het kunnen er ook meer geweest zijn) gereden onder prachtige omstandigheden. Hoewel??? De start om omstreeks half 8 was koud, of liever gezegd fris. Dus meteen maar volle bak rijden om warm te worden. En daarom vanaf de start maar boven de 30km/u fietsen, dat helpt goed tegen de kou. Al snel na Sneek hebben we een volger/medestrijder. Met z'n 5en draaien we lekker rond. In Joure komen we de damesploeg met daarin de Drachtster topper Joukje tegen. Zij hebben een wedstrijdje bidonwerpen gedaan en hebben daardoor tijdelijk concessies aan de snelheid moeten doen. We sluiten aan bij een groepje van 3 mannen die bezig zijn met een trainingsrondje en zij hebben een lekker tempo. Met z'n 8en gaan we daarom verder, echter niet voor heel lang. Waar wij moeten stempelen rijden de 3 door en dus vervolgen we onze weg met z'n 5en. Het ene na het andere meer trekt zich aan ons voorbij en ook het zonnetje laat zich meer en meer zien. In Balk gaan zelfs de beenstukken uit. We besluiten om in Warns koffie met gebak te gaan nuttigen. Naar later blijkt zal dat het waterloo worden van onze medestrijder. Hij kan na deze heerlijke pauze het tempo niet meer bijbenen. Maar hij blijkt niet de enige. Als we met een gangetje van boven de 40 km/u ronddraaien blijkt na een tijdje dat er iemand mist. Jan is in geen velden of wegen te bekennen. Even kijken we vooruit, is Jan er misschien heel geniepig vandoor gegaan? Of zou er iets aan de hand zijn. Dat laatste is het geval, Jan zijn oude oorlogswond speelt weer op; hij heeft weer last van zijn knie en kan niet meer zo snel trappen. We grappen wat dat Jan langere afstanden nog niet onder de knie heeft, maar ondertussen wordt hij steeds stiller en stiller (of zijn we zo ver voorop dat we hem niet meer horen....?). Bij de laatste stempelpost (in Aldegea) geeft hij aan zich ook niet lekker te voelen. We besluiten wat langer rust te nemen en daarbij neemt Jan een Ibuprofennetje. Een tovermiddel!!! Want als we na enige tijd onze tocht voortzetten kan Jan gewoon meefietsen en dus gaan we in rap tempo naar Sneek. Al met al heerlijk gefietst, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de omstandigheden prima waren (evenals de reacties op ons tenue en onze naam). Na deze prachtige rit was er nog een drukbezochte afterparty in de kantine van FC-KONT.
 

 

 

24 maart 2013: oei, nog 3 weken en dan is het zover. Alles verloopt naar wens, behalve......de trainingen. Steeds als we kilometers willen maken gooit het weer roet in het eten. Vorige week sneeuwden we bijna onder en was het door het smeltwater vreselijk koud. Toch maar fietsen. Het heeft nog uren geduurd alvorens iedereen weer een beetje op temperatuur was. Vandaag vorst en harde, stormachtige wind. Die combinatie zorgde voor gevoelstemperaturen tussen de -10 en -15 graden. Toch maar fietsen. En het was pittig, heel erg pittig. Afwisselend de wind van voren of van opzij richting Norg met z'n vieren. Gosse had zijn goldcard mee, en hij stelde ons koffie met appelgebak in het vooruitzicht. We hoefden alleen nog maar even naar Norg te fietsen. Het was een strijd om er te komen, maar het vooruitzicht van warme koffie met appelgebak en een terugrit met de wind in de rug deed FC-KONT stevig doortrappen. In Norg aangekomen wilde Bart de stop maken bij de plaatselijke pomphouder, maar dit was zeer tegen de zin van de rest, Gosse voorop. Hier wilde hij zijn goldcard niet te gelde maken. En dus een fijn etablissement gezocht net buiten het bruisende centrum van Norg. We lieten ons de koffie en gebak goed smaken en maakten niet al te veel haast de terugweg te aanvaarden, we zaten lekker.

 

Toch maar weer op pad, de kou weer in, de wind weer om je hoofd te razen. Gelukkig gaan we richting Drachten en dat betekent dat we de meeste kilometers met de wind in onze rug kunnen fietsen. De stukken die we fietsen met zijwind laten zien dat het beste er bij Simon af is, hij moet in de slotfase steeds vaker een gaatje laten vallen. Na zo'n 80 kilometer rijden we Drachten binnen, missie volbracht. Volgende week de volgende rit. En hoe het weer dan is maakt niet uit. Waarschijnlijk besluiten we om toch maar te gaan fietsen.

29 januari 2013: JAJA, het FC-KONTraceteam zal weer te bewonderen zijn tijdens de Amstel Gold Race, we zijn namelijk weer ingeloot. Hadden we ons vorig jaar versterkt met lokale toppers, nu hebben we het iets verderop gezocht. Slechts 1 lokale topper, Gijs Mank, kon zich meten met FC-KONT. De andere 3 versterkingen komen uit de wijde omtrek van Drachten, maar zijn niet minder welkom. We zijn blij dat ook Gjalt Wijma, Siemen Zeldenrust en Klaas Dijkstra ons willen komen versterken tijdens de AGR. De voorbereidingen kunnen nu echt beginnen.

28 november 2012: de inschrijving van de Amstel Gold Race is weer geopend en ook het FC-KONT raceteam heeft zich weer aangemeld. Nu maar afwachten of we er weer bij zijn in april. Binnenkort steken we de koppen bij elkaar om een trainingsschema op te zetten.

25 augustus 2012: voorlopig even geen wegkoers voor Simon. Tijdens zijn vakantie in Kroatië werd zijn fiets ontvreemd en omdat de verzekering niet heel erg scheutig is met het geven van geld zal het nog even duren voordat Simon weer in het racezadel zit. Gelukkig kan hij zich eerst nog wel even uitleven op zijn MTB

20 april 2012: WAT EEN GEWELDIG EVENEMENT!! Volgend jaar gaan we zeker weer. Waarheen? Naar de Amstel Gold Race. Vrijdag 13 april togen de mannen van FC-KONT, samen met de tijdelijke versterkingen, richting Limburg voor de 11e editie van de Amstel Gold Race. Na hier en daar wat klein oponthoud bereikte het FC-KONTraceteam Valkenburg. Voor de auto's waren plekken geregeld bij de chinees, maar om daar te komen moesten de mannen zich eerst nog langs een ietwat overspannen verkeersregelaar zien te praten. Nog een hele klus maar de beste man zag zelfs in zijn toestand wel in dat het onbegonnen werk was het FC-KONTraceteam naar een andere parkeerplaats te dirigeren. De ontvangst in het hotel was prettig met koffie en oranjekoek. Toch mooi, een Friese lekkernij in het verre Limburg. Na de aanmelding, het eten en nog even rondlopen door Valkenburg was het al snel tijd om tussen de klamme lappen te duiken om de volgende dag fris aan de start te kunnen verschijnen. Zaterdag in alle vroegte zaten de mannen aan het ontbijt en maakten zij zich op voor de 150 km lange rit. Hoewel fris, was het weer in het begin in ieder geval nog erg prettig te noemen.
                                                                                           
Het hele team fietste wat samen, kletste wat, genoot van het landschap, maar al snel moest Peter Spigt afhaken. Stevige materiaalpech bleek later. Na ook nog een lekke band gooide hij na 40 km de handdoek in de ring. De rest peddelde redelijk door, maar na enige tijd bleek dat Sietze geen goede dag had. Hij was net 2 weken ziek geweest en was overduidelijk nog niet fit genoeg voor dit tempo. Tot de eerste verzorgingspost ging het nog wel aardig, maar daarna moest hij toch een gaatje laten vallen.
                                                                                                                 
Met name bij de klimmetjes was het lastig bij elkaar te blijven. De verschillen in tijd waren bij verzorgingspost 2 dan ook al redelijk groot en de echt lastige klimmen moesten nog komen. Na overleg werd besloten dat de mannen van FC-KONT met zijn vieren verder zouden gaan en dat Gerard en Dries op Sietze zouden blijven wachten. Het laatste deel van de route was prachtig, al werd het genieten van de omgeving teniet gedaan door het weer. Het regende of het regende iets minder, meer smaken waren er niet. Tijdens de klimmen bleken Bart en Gosse over de sterkste benen te beschikken. Jan en Simon moesten bij iedere klim beide andere mannen laten gaan, maar bovenaan werd er vervolgens weer gehergroepeerd. Bovenop de Keutenberg had Freek Mast zich bij de mannen aangesloten. En dus reden de mannen van FC-KONT met z'n 5en Valkenburg binnen. Na een paar verfrissende biertjes in de feesttent nog even op de foto met de rondemissen om vervolgens snel naar het hotel te gaan om op te warmen.
                                                                         
's Avonds was er door Miente Steensma nog een fantastische maaltijd geregeld in restaurant Portobello. Zondag was er nog even twijfel wat te doen; nog even bij de profs kijken of meteen naar huis en daar de wedstrijd op televisie te volgen. Het werd de laatste optie. Onderweg naar huis werd besloten volgend jaar weer mee te doen en dan te gaan voor de 250 km. Je moet jezelf een doel stellen nietwaar?

9 maart 2012: over enkele weken rijden de mannen van FC-KONT de Amstel Gold Race. Samen met Gerard Dragstra, Dries de Jong, Sietze Hiemstra en Peter Spigt gaan ze onder de naam FC-KONTraceteam 150 Limburgse kilometers bedwingen. Inmiddels hebben alle leden een racefiets, zelfs Jan heeft zichzelf overwonnen, en zijn ze druk in training. Alleen Alle heeft zich afgemeld, hij voelt zich nog niet fit genoeg om nu al zo'n tocht mee te rijden. Wel probeert hij wat mee te trainen en richt hij zich op de volgende editie van de AGR.