terug

 

fc-kont on tour in 2009

 
   

Het was weer zover, het laatste weekend van september. En dat betekent: ON TOUR met FC-KONT!! Na de pech van vorig jaar hadden we besloten weer naar Houffalize te gaan. We hadden daar nog wat te doen nietwaar. Door minder plezierige omstandigheden vertrokken we deze keer niet al 's ochtends vroeg maar pas halverwege de middag. Dit hield in dat we in ieder geval niet op vrijdag zouden gaan fietsen. We hadden al afgesproken de overige twee dagen dan iets meer te fietsen. Maar.....als je 's middags dwars door Nederland gaat rijden dan kom je meer mensen tegen. Zoveel zelfs dat sommige delen van Nederland last van filevorming hadden. En laten wij daar nu langs moeten. Gelukkig weten we de opstoppingen te omzeilen door handig gebruik te maken van de navigatieapparatuur. Later blijken ook de tunnels op de nieuwe snelweg bij Venlo dicht te zijn waardoor we weer een binnendoorroute moeten nemen. Al met al nog een heel karwei om in Houffalize te komen. Als dat om half negen dan toch gelukt is besluiten we om eerst maar eens een hapje te gaan eten. Na een heerlijke pizza en een lekkere La Chouffe zoeken we ons huisje op.
De volgende ochtend blijkt het behoorlijk koud (stjerrende k‚ld) te zijn en dus besluiten we pas om een uur of tien te starten. We wachten tot het zonnetje over de bergen komt en de mistflarden optrekken, dan kunnen we tenminste lekker in de korte mouwen fietsen.
                                           
Voor vandaag staan route 1 en route 6 op het programma. We beginnen met route 1, een eenvoudige route en een prima route om op gang te komen en wat te wennen aan de Ardennen. Als we nog op weg zijn naar het startpunt van deze route blijkt Jan zijn ketting niet helemaal in orde te zijn. Gelukkig heeft hij zijn oude ketting ook bij zich en na een oponthoud van zo'n 20 minuten (waarin we meteen een leuke klim voor de kiezen krijgen als we weer naar het huisje toe moeten) kunnen we eindelijk echt op weg. De route begint saai, veel asfalt. En net op het moment dat we ons zorgen beginnen te maken over de leukheid van deze route moeten we de bocht om en doemt er een bos voor ons op. Het vervolg van de route blijkt aangenaam te zijn en zeker niet al te moeilijk. We komen over leuke paden, klimmen en dalen hier en daar wat en voor we het weten zijn we weer terug bij het startpunt. We zijn enthousiast en hebben al zin in de route van vanmiddag die als moeilijk en technisch te boek staat. Maar eerst nog even de inwendige mens versterken. Na een paar krentenbollen en een banaan maken we ons op voor route 6. Vorig jaar hadden we al een begin gemaakt met deze route maar toen moesten we al snel stoppen vanwege pech. We hopen nu verder te komen. Het begin is weer prachtig, eerst wat klimmen en een prachtige afdaling en vervolgens de eerste serieuze klim. Nog niet zo heel lang maar lang genoeg om je benen en longen te voelen. Daarna gaan we zo snel naar beneden dat we een afslag missen en lopend door de bosjes weer naar de route gaan. Al snel komen we op het punt waar het vorig jaar misging, maar dit jaar is het geen probleem. We stoppen even om een foto te maken als bewijs dat we verder gekomen zijn en klimmen verder, een pittig klimmetje. 
                                                                                
Maar de beloning is er ook naar; een mooie langzaam dalende singletrack, echt prachtig. Echter, aan het eind moeten we scherp naar rechts en daar wacht ons een behoorlijke klim. We fietsen licht en kunnen blijven klimmen, passeren een paar fietsers (waarvan sommigen hun maaginhoud aan de natuur toevertrouwen of voor dood in het mos liggen) en Gosse en Jan kunnen door naar de top. Simon moet even van de fiets om zijn knie te ontlasten maar kan al snel weer verder. Boven rusten we even uit, het was een hele klim. Na wat doping (druivensuiker) kunnen we weer verder. Na een prachtig lange afdaling, waar we vorig jaar omhoog moesten (route 2) komen we uit bij een smal paadje vol boomwortels en een uitstekende rotswand waar we al bukkend omheen moeten.
                              
We klimmen vervolgens naar het worldcupcircuit en doen daar nog een prachtige maar wel heel erg technische afdaling. En dan zit ook deze route erop. Jammer, maar het was wel erg super deze route. Nu eerst maar even bijkomen in de sauna en dan een hapje eten en dan mogen we morgen weer.
De dag begint weer fris en met mistbanken. We wachten dus weer even tot een uur of tien alvorens te vertrekken. We beginnen tegenover ons huisje. Deze kant van Houffalize en omstreken hebben we nog niet eerder gezien dus altijd leuk. Al snel komen we het eerste klimmetje tegen en passeren daar menig andere fietser. Dat voelt altijd goed. Maar als we even later weer een lastige klim krijgen kunnen ook wij niet meer zoīn hoog tempo klimmen en gaan we mee in een grote groep. Bovenaan blijven zij echter staan om uit te puffen en wij vervolgen onze route. Het weer zit weer vreselijk mee en ook de route is wederom fantastisch.
                   
En dan komen we op een oud treinspoor. We hadden het al gezien op de kaart en dachten dat er een pad naast liep, maar nee hoor. De bielzen waren weggehaald en ook het ijzerwerk en wat achterbleef vormt nu het parcours. Het is een heel smal pad maar wel erg leuk, al hebben we in het begin wel even onze twijfels of het wel goed komt. Maar ach, we zien ook geen alternatief dus maar lekker doorgaan. Zigzaggend tussen de boompjes en struiken vinden we onze weg tot het eind van het pad waar we met veel geluk het volgende routebordje ontwaren. Tijd voor een banaan, een koekje en wat drinken. We zoeken een mooi plekje in de zon en genieten van het Belgische landschap en realiseren ons dat het weekend er al weer bijna opzit.
Wat we op dat moment nog niet weten is dat we nog twee geweldige afdalingen te gaan hebben. Deze afdalingen hebben we vorig jaar ook al gedaan want ze vormen ook een onderdeel van een andere route. Toch is het weer vreselijk genieten en kunnen we ons tijdens de afdalingen dan ook niet helemaal stil houden. We joehoeŽn en hiihaaŽn er op los.
                                                                        
Maar ja, het gaat allemaal wel erg snel en dus staan we eerder dan verwacht weer voor ons huisje. We ruimen de boel op, nemen een douche en trakteren onszelf tot slot nog op koffie met gebak in het centrum van Houffalize. Het was hier prachtig, we zullen ooit nog wel eens terugkomen hier, maar volgend jaar willen we eerst weer eens wat anders proberen. Daar gaan we ons in de nabije toekomst op beraden.